Készsebészet

A kézsebészet célja a kéz funkciójának helyreállítása traumás sérülések után, illetve a krónikus és degeneratív, lassan kialakuló de egyre fokozódó, panaszokat okozó elváltozások kezelése. Sokat foglalkoztam a perifériás idegregeneráció kutatásával, kísérletes mikrosebészeti műtéteket végeztem.
Ezt a tudást a mindennapi kézsebészeti gyakorlatban hasznosítom. Kettő nagy végtag / alkar/ és több ujj visszavarrása fűződik a nevemhez. Az ínsebészet áll még a szívemhez közel. A kéz alagút szindrómáinak /  carpal tunnel, ulnar tunnel szindrómák/ műtéteit végzem leggyakrabban.

 

KÉZBETEGSÉGEK
Készsebészet Pécs

Nyeregizületi artrózis

A hüvelykujj legmozgékonyabb ízülete, a porcboríték kopását nevezzük artrózisnak. Előfordulása nőnknél gyakoribb.
Tünetek:
Fájdalom a nyeregízület felett duzzanat nyomásérzékenység. Esetleg az ízület részleges ficama, deformitása.
Kezelés:
Korai stádiumban konzervatív: fizikoterápia, gyógyszeres, injekciós. Későbbi stádiumban műtéti ellátás.


Pattanó ujj

Az egyik leggyakoribb kézsebészeti betegség. Az ujjakat hajlító inait ínhüvely veszi körül, mely az inak könnyű csúszását engedi. A pattanó ujj akkor keletkezik, ha az ín lefutása mentén megvastagodás, csomó képződik, vagy az ínhüvely szájadék belső felületén gyulladásos felrakódások, megvastagodások keletkeznek. Ezen a szűkületen az ín nehezen tud átcsúszni, elakad a csatorna nyílásán, mikor átugrik egy pattanó-roppanó érzés jelentkezik nagy fájdalommal.Néha az ujj teljesen elakad.
Tünetek:
Az ujjak tövében az inhüvely szájadék felett megjelenő fájdalom, nyomás érzékenység. Az ujjak mozgatásakor erős fájdalom, pattanó jelenség. Az ujj elakadása a hosszú ujjakon a középső percen a hüvelykujjon a végpercen jelentkezik.
Kezelés:
Kezelése műtéti. A műtét ambuláns körülmények között helyi érzéstelenítésben történik. A tenyérben ejtett kis metszésből a heges gyűrűt behasítjuk. Ezután az ujj mozgása szabaddá válik.

pattanó ujj

Carpal Tunnel szindróma

Carpalis alagút szindróma – idegleszorítás a csukló területén. A csukló magasságában a középső karideg a n.medianus kompresszió alá kerül. Itt az ideg egy csatornában fut. Amikor a nyomás eléri azt a szintet, mely az ideg működését befolyásolja, zsibbadás, fájdalom, villanyozás, erőtlenség, gyengeség jelentkezhet a kézben és az ujjakban. Súlyosabb esetben a hüvelykpárna izomzatának gyengülése- sorvadása.
Tünetek:
A carpalis alagút szindróma tünetei : zsibbadás, fájdalom, villanyozás, vagy e három kombinációja egyik vagy mindkét kézen. A zsibbadás elsősorban a hüvelyk-mutató-középső és ritkábban a gyűrűsujjban jelentkezik. A tünetek éjszaka erősödhetnek. A Kéz fogóereje csökken.Súlyosabb esetekben a hüvelykujj párna izmai elsorvadnak, továbbá az érzékelés az ujjak végén teljesen megszűnhet.
A klinikai kép alapján kötelező az EMG vizsgálat, ami a carpalis alagút szindróma diagnózisát megerősítheti vagy kizárhatja. Esetleg más alagút betegségre derít fényt. (pl. csukló,váll, könyök szintjében).
Kezelés:
Általában műtéti. A műtétet helyi érzéstelenítésben is el lehet végezni. Az idegre gyakorolt nyomást a csatorna tetejét alkotó tenyéri szalag átvágásával érjük el. A műtét után a bőrmetszés körüli hegérzékenység néhány hétig, esetleg hónapig fennállhat. A zsibbadás és fájdalom egyénenként különböző gyorsasággal múlhat el, nagyban függ a betegség súlyosságától. A szorítóerő visszatérése, a kéz eredeti aktivitásának helyreállása akár hónapokat is igénybe vehet.


DeQuervain szindróma

DeQuervain betegség a hüvelykujj feszítő inak ínhüvelyének gyulladása a csukló magasságában.
Tünetek:
Hüvelykujj hátrafeszítéskor a csukló tájékon heves szúró fájdalom. A hüvelykujj mozgatásakor a panaszok fokozódnak, elakadás, ill. roppanás észlelhető ugyanitt.
Kezelés:
Kezdetben konzervatív csukló, hüvelykujj nyugalomba helyezése, fizioterápia, tapaszok, gyógyszeres terápia. Esetenként injekciós kezelés az inhüvelybe.
Amennyiben a konzervatív kezelés hatástalan műtét jön szóba.

dequervain

Ganglion

A kézen és csuklón igen gyakran előforduló jóindulatú gömbszerű folyadékkal telt elváltozás (ciszta).
Előfordulása mind a kézháton mind a tenyéri oldalon csukló tájékon gyakori.
Nagysága a borsónyitól a több centiméteresig terjedhet. Nagyságát változtathatja, időnként el is tűnhet.
Tünetek:
Nyomási panaszok lokálisan duzzanat fájdalom csuklómozgások beszűkülése.
Kezelés:
A panaszoktól függ általában műtéti beavatkozást igényel.

ganglion

Hajlítóín ganglion

Gyakori megbetegedés minden életkorban nőknél és férfiaknál egyaránt.
Tünetek:
Ujjak tenyéri felszínén hajlítóin lefutása mentén kis fájdalmas csomó jelentkezik. A csomó viszonylag tömött tapintatú, kemény. Az elváltozás jóindulatú.
Kezelés:
Amennyiben komoly panaszt okoz, műtéti.


Dupuytren kontaktúra

A tenyérben az ujjak sugarában kialakuló hegesedés, az ujjak percén hegesedés, illetve heges csomók kialakulása jellemző. Férfiaknál gyakoribb.
Tünetek:
Tenyérben és az ujjakon húzó hegek, illetve heges csomók jelentkezése az ujjak ízületei hajlított helyzetbe kerülnek, aktív nyújtásuk nem kivitelezhető. Ujjvégek zsibbadása is kísérheti. Gyűrűs ujjon és kisujjon a leggyakoribb.
Kezelés:
Stádiumtól függő, általában műtéti, illetve egy vagy két ujjra terjedően injekciós (xiapex) is lehetséges.


Teniszkönyök, golfkönyök

Mindkét betegség oka a túlterhelés, erős fizikai munka. A teniszkönyök a könyök külső oldalán alakul ki, jóval gyakoribb.
Tünetek:
Teniszkönyök esetén a könyök külső, golfkönyök esetén a könyök belső oldalán megjelenő fájdalom, mely lehet éjszakai is.
A külső, illetve a belső csontbütykök felett kifejezett nyomásérzékenység. A kéz gyengesége már könnyű tárgyakat is elejt a beteg. Teniszkönyök esetében a csukló, illetve ujjak feszítése fájdalmas, golfkönyök esetében a hajlítása.
Kezelés:
Mindkét esetben kezdetben konzervatív, nyugalomba helyezés, fájdalom csillapítás, fizioterápia. Ennek hatástalanságát követően szteroid injekciós kezelés. Panaszok további fennállása esetén műtét jön szóba.

teniszkönyök

Cubital tunnel szindróma

A könyök tájon kialakuló alagút szindróma. Oka a singcsonti ideg (nervus ulnaris) leszorítása a könyök belső oldalán.
Tünetek:
Érző és motoros kiesés jelentkezik a kisujj, illetve a gyűrűsujjban. Kisujjvég, illetve gyűrűsujj kisujj felőli részének zsibbadása. Kézháton láthatóvá válik a gyűrűs és kisujjhoz menő kisizmok sorvadása. A kisujjpárna is sorvadt. Az ujjak terpesztése és zárás nehezítetté válik. Diagnózis felállításához szükséges ENG vizsgálat (idegvezetési sebesség mérése).
Kezelés:
Kialakult esetben műtéti.